Istoria cramei

Arc peste timpIstoria noastră

Înființată în1949

Clădirea unde astăzi există crama Viile Metamorfosis a fost construită în 1949 și a făcut inițial parte din cramele Vinalcool Prahova, alături de active care aparțin acum altor crame din regiune. În perioada comunistă, în cadrul IAS-ului de aici se vinificau cantități importante de vinuri din strugurii din regiune. Tehnologia vremii includea rotovinificatoare și cisterne de beton amplasate atât afară (acestea au fost dărâmate), cât si la interior, actualmente păstrate și recondiționate.

Privatizarea1998

Parte din Cramele Halewood

Halewood este una dintre companiile straine care au investit in industria vinurilor din Romania, dominata de sectorul de stat inainte de 1989.  Prin privatizarea din 1998 a Vinalcool Prahova, aflată atunci în starea care se vede în poze, compania britanică Halewood obține pachetul majoritar și controlează activele cramei care includ zona de producție și conacul Urlățeanu.

Începutul Vitis Metamorfosis2009

În 2009 pachetul majoritar al cramei este achiziționat de grupul italian Marchese Antinori care deține afaceri cu vin în Europa, SUA și America de Sud. Ceilalți acționari sunt Halewood (care rămâne pâne în 2013) și familia Rista, din care Fiorenzo Rista este enologul cramei și motorul de dezvoltare.

Investiții majore, fonduri europene2010-2013

Crama a ajuns la forma actuală printr-un proces de investiții major în  care au fost atrase în mod strategic fonduri europene pentru modernizare, consolidare și retehnologizare. Lucrările au fost finalizate în 2013 când a avut loc și prima campanie.

Încă de la începuturi, crama a fost echipată pentru a produce și vinuri ecologice, sustenabilitatea devenind astfel una dintre valorile de bază ale companiei.

Viile Metamorfosis-inovație, sustenabilitate și enoturism2014-prezent

Crama a fost inaugurată în septembrie 2014, în cadrul unei festivități la care au luat parte și membrii familiei Antinori. Crama Viile Metamorfosis își propune să producă vinuri care să reflecte potențialul zonei Dealu Mare, aderând la filosofia ecologică atât cât permite specificul zonei.

Din 2019 crama Viile Metamorfosis face parte din Asociația Dealu Mare alături de care participă activ la evenimente de promovare a turismului viticol și de promovare a potențialului local.