Locul metamorfozelorCRAMA

Magazin și spațiu de primireZona primire oaspeți

Orice vizită la Viile Metamorfosis începe din Sala de Primire. În spiritul ideii de metamorfoze, aceasta este decorată cu parchet făcut din doagele de la butoaiele vechii crame care au primit astfel o nouă viață.

Tot aici se pot consulta numeroase materiale despre cramă și se pot achiziționa vinurile, la preț de producător.

În aer liberZona de vinificare primară

Retehnologizarea cramei a adus o schimbare importantă. Toată zona de procesare a strugurilor a fost mutată în spatele cramei, afară. Avantajul constă în faptul că astfel este eliminat complet riscul intoxicației cu CO2.

Crama Viile Metamorfosis deține utilaje moderne pentru procesarea rapidă a strugurilor: buncăre de recepție, mese de sortare, desciorchinător, zdrobitor, schimbător de căldură, prese, filtre și cisterne de inox. Cisternele au mecanisme de control al temperaturii controlate automat pentru a asigura condițiile optime pentru vin și pentru a economisi energie.

Vinificare în betonSala cisternelor

Vinificarea în beton era specifică epocii comuniste. Cisternele de la interior au fost păstrate și recondiționate, iar cele de la exterior demolate.

Momentan, crama are 32 de cisterne de 24.500L și una de 110.000L. Acestea au fost acoperite în interior cu rășină alimentară pentru ca vinul să nu intre în contact cu betonul. Alte îmbunătățiri includ elemente de control al temperaturii, uși de vizitare și igienizare, robinet de prelevare probe și miră de nivel.

Știați că înainte de anii 90 cisternele de beton erau tapetate cu cărămizi de sticlă pentru a împiedica vinul să intre în contact cu betonul?

Eleganța lemnului de stejarSala baricurilor

Multe vinuri elegante necesită maturare în baricuri (butoaie de stejar cu o capacitate de 225-228 l). Acestea trebuie păstrate la o temperatură constantă de 13-17 °C și o umiditate de 70-80%, de obicei într-o pivniță sau beci.

Întrucât crama nu dispunea de un astfel de spațiu subteran, a fost creat unul special, închizând jumătate din zona de vinificație. Au fost montate instrumente de climatizare pentru a oferi baricurilor depozitate aici condițiile ideale.

În prezent, crama deține aproximation 200 de baricuri din stejar franțuzesc, unguresc și românesc, însă spațiul generos oferă oportunitatea de a găzdui mult mai multe în viitor.

Inspirație toscanăSala budanelor

Spre deosebire de baricuri, budanele de stejar, numite popular și ”lemn mare” nu transferă vinului arome suplimentare, având doar rol de microoxigenare.

Avem în cramă mai multe astfel de recipiente, cu capacități de 5000l, respectiv 7500l.

Folosirea budanelor este un element de inspirație toscană, fiind un element comun cramelor Marchese Antinori.

Standarde înalte de igienăLinia de îmbuteliere

Investițiile în retehnologizarea cramei au vizat și zona de îmbuteliere, împărțită în 3 zone: spațiul de climatizare pentru sticlele goale, monoblocul de îmbuteliere și monoblocul de etichetare și capișonare.

Dezinfectarea sticlelor se face prin clătire cu apă clorinată, spălare cu apă dedurizată și sterilizare cu raze UV. Acest pas este esențial pentru ca vinul să nu fie contaminat și sa își mențină cât mai mult timp proprietățile.

Îmbutelierea în aceste condiții este una dintre calitățile vinului produs într-o unitate certificată conform normelor europene.